Nieuwe regels 2023

Nieuwe regels 2023

Auteur

Gieta Arensden

Datum:

03 januari 2023

Leestijd:

3 min

Tags:

Leuk voor starters, want de woningwaardegrens van de startersvrijstelling is per 01 januari 2023 verhoogd van € 400.000,- naar € 440.000,-!

Dit betekent dat wanneer je een huis koopt en jonger bent dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting voor de aankoop van de woning hoeft te betalen. Dit geldt nu dus tot een koopsom van € 440.000,- k.k.

 

Minder leuk voor de beleggers onder ons; het kabinet verhoogt het tarief van de overdrachtsbelasting voor kopers die een woning niet zelf gaan bewonen van 8% naar 10,4%.

 

De grens voor een NHG-hypotheek is per 01 januari 2023 omhoog gegaan van € 355.000,-  naar € 405.000,-. Zelfs als je energiebesparende maatregelen meefinancieerd is de grens € 429.300,-.

Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Wat is dat precies? 

 

- NHG biedt zekerheid. Als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen of je huis moet verkopen met verlies, dan kan NHG bijspringen als dit binnen de afspraken valt. 

 

- Je betaalt provisie voor het afsluiten van NHG bij je hypotheek. 

 

Door korting op de hypotheekrente zijn je maandlasten meestal lager. De geldverstrekker loopt namelijk minder risico.

 

- Omdat NHG uitgaat van richtlijnen van het Nibud, past de hypotheek altijd bij je inkomen.

 

Voor starters en huizenkopers tot € 440.000,- een positieve ontwikkeling dus!

Wil je precies weten wat jouw kansen op deze woningmarkt nu zijn? Neem contact op met jouw financieel adviseur en met jouw makelaar!
 

Waarom een klein kantoor?

Door: Gieta Arendsen op 19 januari 2023

Dat ik nog steeds alleen mijn bedrijf Homesupply run, vanuit huis, is een bewuste keuze. Persoonlijke, actieve aandacht voor mijn opdrachtgevers is heel belangrijk voor mij. Daarnaast ben ik een controle-freak, dus dan is het ook extra fijn om echt alles zelf in de hand te hebben.

Tags:

Lees verder

Wat te doen als jullie gaan scheiden?

Door: Gieta Arendsen op 09 januari 2023

Een vervelend onderwerp, maar wellicht wel goed om dit eens te bespreken.

Wanneer jullie een gezamenlijke woning hebben is natuurlijk de eerste vraag; gaan jullie deze verkopen of blijft een van jullie er wonen? Wat is er mogelijk?

 

Tags:

Lees verder