Nieuwe regels 2023

Nieuwe regels 2023

Auteur

Gieta Arensden

Datum:

03 januari 2023

Leestijd:

3 min

Tags:

Leuk voor starters, want de woningwaardegrens van de startersvrijstelling is per 01 januari 2023 verhoogd van € 400.000,- naar € 440.000,-!

Dit betekent dat wanneer je een huis koopt en jonger bent dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting voor de aankoop van de woning hoeft te betalen. Dit geldt nu dus tot een koopsom van € 440.000,- k.k.

 

Minder leuk voor de beleggers onder ons; het kabinet verhoogt het tarief van de overdrachtsbelasting voor kopers die een woning niet zelf gaan bewonen van 8% naar 10,4%.

 

De grens voor een NHG-hypotheek is per 01 januari 2023 omhoog gegaan van € 355.000,-  naar € 405.000,-. Zelfs als je energiebesparende maatregelen meefinancieerd is de grens € 429.300,-.

Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Wat is dat precies? 

 

- NHG biedt zekerheid. Als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen of je huis moet verkopen met verlies, dan kan NHG bijspringen als dit binnen de afspraken valt. 

 

- Je betaalt provisie voor het afsluiten van NHG bij je hypotheek. 

 

Door korting op de hypotheekrente zijn je maandlasten meestal lager. De geldverstrekker loopt namelijk minder risico.

 

- Omdat NHG uitgaat van richtlijnen van het Nibud, past de hypotheek altijd bij je inkomen.

 

Voor starters en huizenkopers tot € 440.000,- een positieve ontwikkeling dus!

Wil je precies weten wat jouw kansen op deze woningmarkt nu zijn? Neem contact op met jouw financieel adviseur en met jouw makelaar!
 

Waarom Open Huis

Door: Gieta Arendsen op 28 maart 2023

Waarom zou je als verkoper meedoen aan een Open Huis actie? 

Als je geinteresseerd bent, kun je toch immers gewoon een afspraak plannen bij de makelaar?

Tags:

Lees verder

Klopt mijn WOZ-waarde?

Door: Gieta Arendsen op 14 maart 2023

Check je WOZ-waarde!

Ik heb de afgelopen weken al veel nieuwe WOZ-waardes voorbij zien komen die ik zeker kloppend vind. De WOZ-waardes komen nu echt in de buurt van de huidige verkoopprijzen! Leuk voor jou om te weten en om rekening mee te houden. Maar, ik ben er nu ook al 2 tegen gekomen die ik niet kloppend en veel te hoog vind. Check dus ook jouw WOZ-waarde!

 

Tags:

Lees verder

Kaartje met liefde!

Door: Gieta Arendsen op 09 maart 2023

Heb je dat ook wel eens? Als DAT huis toch een keer te koop zou komen.. Of misschien heb je wel een specifieke straat of buurt waar je graag zou willen wonen.

 

Tags:

Lees verder