Wat te doen als jullie gaan scheiden?

Wat te doen als jullie gaan scheiden?

Auteur

Gieta Arendsen

Datum:

09 januari 2023

Leestijd:

3 min

Tags:

Een vervelend onderwerp, maar wellicht wel goed om dit eens te bespreken.

Wanneer jullie een gezamenlijke woning hebben is natuurlijk de eerste vraag; gaan jullie deze verkopen of blijft een van jullie er wonen? Wat is er mogelijk?

 

Twijfel je of de woning gezamenlijk eigendom is? In de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsafspraken kunnen afspraken zijn opgenomen over wie eigenaar is van de woning en wie er na een scheiding in het huis mag blijven wonen. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn  getrouwd, zijn jullie  beiden eigenaar van de woning.

 

Wanneer een van jullie wil blijven wonen in het huis, dan is het verstandig om een gesprek met een financieel adviseur en een makelaar in te plannen.

De makelaar kan eerst vrijbijvend langs komen, de waarde van jullie woning bepalen en daarnaast adviseren wat goed is om te doen. Wellicht is het juist wel verstandiger om de woning te verkopen, daar kan samen over gesproken en naar gekeken worden.

Wanneer na dit gesprek nog het plan is dat een van jullie beiden blijft wonen en dit is financieel mogelijk, dan moet de vertrekkende partner worden uitgekocht. Je betaalt dan de helft van de overwaarde aan de vertrekker.  En bij onderwaarde is dat uiteraard precies andersom.

 

Wanneer de vertrekkende partner wordt uitgekocht, dan dient de woning getaxeerd te worden. Daar moet dus een taxateur voor langs komen en wellicht kan dit ook de makelaar zijn die al bij je thuis is geweest. Niet iedere makelaar is ook taxateur, dus let daar ook even op bij het plannen van een afspraak in deze situatie. Wat ik vaak zie is dat er ook een 2e onafhankelijk taxateur wordt ingeschakeld. Voor welke bedrag je de ander uitkoopt is echter iets wat je samen probeert af te spreken. Het kan slim zijn om vooraf af te spreken dat de waarde van de woning (op basis waarvan de uitkoopsom wordt bepaald) het gemiddelde is van de 2 taxatierapporten.

Zorg altijd dat je samen de taxateurs uitzoekt en ook samen aanwezig bent bij de opname.

 

Naast dit financiele vraagstuk, jullie thuis, is er uiteraard nog veel meer te regelen omtrent jullie scheiding. Een mediator zou jullie hier verder bij kunnen helpen. 

Heb je naar aanleiding van dit onderwerp vragen of wil je daar graag (vertrouwelijk) wat meer informatie over, neem dan gerust contact op.

 

 

 

 

Waarom een klein kantoor?

Door: Gieta Arendsen op 19 januari 2023

Dat ik nog steeds alleen mijn bedrijf Homesupply run, vanuit huis, is een bewuste keuze. Persoonlijke, actieve aandacht voor mijn opdrachtgevers is heel belangrijk voor mij. Daarnaast ben ik een controle-freak, dus dan is het ook extra fijn om echt alles zelf in de hand te hebben.

Tags:

Lees verder

Nieuwe regels 2023

Door: Gieta Arensden op 03 januari 2023

Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe regels!
Hierbij even een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op vastgoed-gebied voor 2023.

Tags:

Lees verder