Wat te doen als jullie gaan scheiden?

Wat te doen als jullie gaan scheiden?

Auteur

Gieta Arendsen

Datum:

09 januari 2023

Leestijd:

3 min

Tags:

Een vervelend onderwerp, maar wellicht wel goed om dit eens te bespreken.

Wanneer jullie een gezamenlijke woning hebben is natuurlijk de eerste vraag; gaan jullie deze verkopen of blijft een van jullie er wonen? Wat is er mogelijk?

 

Twijfel je of de woning gezamenlijk eigendom is? In de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsafspraken kunnen afspraken zijn opgenomen over wie eigenaar is van de woning en wie er na een scheiding in het huis mag blijven wonen. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn  getrouwd, zijn jullie  beiden eigenaar van de woning.

 

Wanneer een van jullie wil blijven wonen in het huis, dan is het verstandig om een gesprek met een financieel adviseur en een makelaar in te plannen.

De makelaar kan eerst vrijbijvend langs komen, de waarde van jullie woning bepalen en daarnaast adviseren wat goed is om te doen. Wellicht is het juist wel verstandiger om de woning te verkopen, daar kan samen over gesproken en naar gekeken worden.

Wanneer na dit gesprek nog het plan is dat een van jullie beiden blijft wonen en dit is financieel mogelijk, dan moet de vertrekkende partner worden uitgekocht. Je betaalt dan de helft van de overwaarde aan de vertrekker.  En bij onderwaarde is dat uiteraard precies andersom.

 

Wanneer de vertrekkende partner wordt uitgekocht, dan dient de woning getaxeerd te worden. Daar moet dus een taxateur voor langs komen en wellicht kan dit ook de makelaar zijn die al bij je thuis is geweest. Niet iedere makelaar is ook taxateur, dus let daar ook even op bij het plannen van een afspraak in deze situatie. Wat ik vaak zie is dat er ook een 2e onafhankelijk taxateur wordt ingeschakeld. Voor welke bedrag je de ander uitkoopt is echter iets wat je samen probeert af te spreken. Het kan slim zijn om vooraf af te spreken dat de waarde van de woning (op basis waarvan de uitkoopsom wordt bepaald) het gemiddelde is van de 2 taxatierapporten.

Zorg altijd dat je samen de taxateurs uitzoekt en ook samen aanwezig bent bij de opname.

 

Naast dit financiele vraagstuk, jullie thuis, is er uiteraard nog veel meer te regelen omtrent jullie scheiding. Een mediator zou jullie hier verder bij kunnen helpen. 

Heb je naar aanleiding van dit onderwerp vragen of wil je daar graag (vertrouwelijk) wat meer informatie over, neem dan gerust contact op.

 

 

 

 

Waarom Open Huis

Door: Gieta Arendsen op 28 maart 2023

Waarom zou je als verkoper meedoen aan een Open Huis actie? 

Als je geinteresseerd bent, kun je toch immers gewoon een afspraak plannen bij de makelaar?

Tags:

Lees verder

Klopt mijn WOZ-waarde?

Door: Gieta Arendsen op 14 maart 2023

Check je WOZ-waarde!

Ik heb de afgelopen weken al veel nieuwe WOZ-waardes voorbij zien komen die ik zeker kloppend vind. De WOZ-waardes komen nu echt in de buurt van de huidige verkoopprijzen! Leuk voor jou om te weten en om rekening mee te houden. Maar, ik ben er nu ook al 2 tegen gekomen die ik niet kloppend en veel te hoog vind. Check dus ook jouw WOZ-waarde!

 

Tags:

Lees verder

Kaartje met liefde!

Door: Gieta Arendsen op 09 maart 2023

Heb je dat ook wel eens? Als DAT huis toch een keer te koop zou komen.. Of misschien heb je wel een specifieke straat of buurt waar je graag zou willen wonen.

 

Tags:

Lees verder