Alle ins en outs betreft een benodigd taxatierapport

Alle ins en outs betreft een benodigd taxatierapport

Auteur

Gieta Arendsen

Datum:

13 september 2022

Leestijd:

5 min

Tags:

taxatie nwwi woning taxatierapport hypotheek financiering scheiding

Waarvoor heb je een taxatierapport nodig? Dat kan voor verschillende doeleinden nodig zijn. Vaak heb je een rapport nodig wanneer je een woning aankoopt en de bank graag een taxatierapport wil ontvangen zodat jij een hypotheek kan krijgen voor de waarde van de woning dat in het rapport vermeld staat. Maar ook bij een verbouwing of een scheiding kan je een taxatierapport nodig hebben.

 

Wanneer je gaat verbouwen wordt jouw woning vaak meer waard. Dit stukje zou je, in overleg met je financieel adviseur extra kunnen financieren waardoor je deze verbouwing ook makkelijker kunt doen.

 

Je hebt dan vaak een taxatierapport nodig dat gevalideerd is door het NWWI. Dit is een instituut die ons als taxateurs controleert of er een gedegen en goed onderbouwd rapport wordt afgegeven. Een goede ontwikkeling dus waarbij jij als klant ook extra zekerheid hebt. 

 

Waarom is een taxatierapport zo duur? Een vraag die ik regelmatig krijg. Bij de kosten is de validatie van het NWWI erbij inbegrepen, maar ook de kosten voor het opvragen van verschillende belangrijke informatie zoals een bodemrapport en kadastrale uittreksels. Als taxateur bekijk je de woning maar onderzoek je ook de omgevingsplannen, juridische betrokken aktes. Alles wat meer invloed op de waarde van de woning kan hebben. 

 

Per 1 oktober 2021 zijn taxatierapporten een stuk uitgebreider geworden, voornamelijk omdat er een uitgebreide bouwkundige opnamestaat aan toe is gevoegd. Alle taxateurs hebben hier ook opnieuw een bijscholingstraject voor moeten volgen en opnieuw examen moeten doen.  Wij moeten ons zelfs jaarlijks bijscholen en daarnaast zijn we goed verzekerd tegen aansprakelijkheid want wij blijven 20 jaar lang aansprakelijk voor een uitgebracht rapport. 

 

Wanneer ik bij je langs kom voor een taxatie dan zal ik de gehele woning fotograferen, opmeten en de bouwkundige staat bekijken. Het rapport werk ik verder op kantoor uit. Gemiddeld ben ik 3/4 uur bezig met het uitwerken van een taxatie. Dan ontvang je een goed onderbouwd, volledig en professioneel rapport dat inderdaad ook wat kost maar waar jouw financierder goed mee uit de voeten kan. Kwaliteit kost geld. Goed om te weten is dat de kosten voor een taxatierapport volledig aftrekbaar zijn.

 

Als ik de opdracht voor een taxatierapport ontvang, probeer ik deze binnen 5 dagen klaar te hebben. Ik maak z.s.m. een afspraak bij de woning, neem de woning op en ga aan de slag met de uitwerking. Bij mogelijke aanvullende vragen neem ik contact met je op.

 

Niet elke register makelaar is ook register taxateur. Als makelaar waarderen wij de woning voor verkoop en aankoop en gaan voor je aan de slag om de woning te verkopen of aankopen. Een eerste waardebepaling is vrijblijvend en kosteloos en zoals sommige makelaarskantoren doen vermoeden dat dit alleen in een bepaalde maand is.. Nee, elke makelaar komt altijd vrijblijvend en kosteloos bij je langs voor een waardebepaling als je plannen hebt om je woning te verkopen. Daar is geen taxatierapport voor nodig.

 

Voor een vrijblijvende waardebepaling maar ook voor een gevalideerd taxatierapport kun je bij mij terecht. En ben je nog op zoek naar een goede financieel adviseur? Ook daarin kan ik je adviseren. Neem gerust contact op voor meer informatie of als je gewoon, in het algemeen, hier vragen over hebt!

 

Waarom Open Huis

Door: Gieta Arendsen op 28 maart 2023

Waarom zou je als verkoper meedoen aan een Open Huis actie? 

Als je geinteresseerd bent, kun je toch immers gewoon een afspraak plannen bij de makelaar?

Tags:

Lees verder

Klopt mijn WOZ-waarde?

Door: Gieta Arendsen op 14 maart 2023

Check je WOZ-waarde!

Ik heb de afgelopen weken al veel nieuwe WOZ-waardes voorbij zien komen die ik zeker kloppend vind. De WOZ-waardes komen nu echt in de buurt van de huidige verkoopprijzen! Leuk voor jou om te weten en om rekening mee te houden. Maar, ik ben er nu ook al 2 tegen gekomen die ik niet kloppend en veel te hoog vind. Check dus ook jouw WOZ-waarde!

 

Tags:

Lees verder

Kaartje met liefde!

Door: Gieta Arendsen op 09 maart 2023

Heb je dat ook wel eens? Als DAT huis toch een keer te koop zou komen.. Of misschien heb je wel een specifieke straat of buurt waar je graag zou willen wonen.

 

Tags:

Lees verder