Verbouwen of verhuizen?

Verbouwen of verhuizen?

Auteur

Gieta Arendsen

Datum:

25 oktober 2022

Leestijd:

3 min

Tags:

Een groot dilemma voor velen.. Wat gaan we doen? Verbouwen of verhuizen? Hoe lang heb je deze vraag al voor je uitgeschoven? Ik herken het zelf ook wel een beetje. Ik zie veel woningen en daarom kriebelt het toch altijd een beetje. En ik vind eigenlijk dat je als makelaar om de 5 jaar moet verhuizen om het zelf weer even echt te ervaren. Daarom is er binnen nog niet weer opnieuw geschilderd en eigenlijk wil ik nog een ander wastafelmeubel. Toch schuif ik dit dan steeds weer voor me uit. 

Misschien heb jij hetzelfde dilemma. Ik denk dat het dan goed is om jezelf af te vragen; waarom zou je willen verhuizen? Is het echt de locatie die je anders wil of wil je misschien groter of juist kleiner? 

 

Wanneer het om de locatie gaat of misschien een grotere tuin, dan is de keuze snel gemaakt. Maar denkt je aan een grotere woonoppervlakte, een slaapkamer beneden of misschien wel energiebesparende maatregelen, dan is verbouwen uiteraard ook een goede optie. Wat zijn de kosten als je gaat verbouwen en is verhuizen dan toch niet een goedkoper/beter plan? 

 

Wanneer je jouw woning wilt vergroten of wilt isoleren, zal dit ook invloed hebben op de waarde van de woning. Je leest het goed, ook het isoleren van je woning heeft invloed op de waarde van je woning. In deze huidige tijd, met de hoge energiekosten, is het goed voor te stellen dat een woning met een hoger label een hogere waarde heeft. Het energielabel wordt ook steeds belangrijker bij de verkoop van een woning. 

 

Wil je de mogelijkheid voor verbouwen onderzoeken? Dan is de eerste stap; wat gaat de verbouwing kosten en wat is er financieel mogelijk. Vrij logisch natuurlijk. 

Maar wat je misschien nog niet weet is dat je misschien wel extra kunt lenen voor de verbouwing van je huis. Een mogelijkheid is om een taxatie te laten uitvoeren waarbij er een waarde na verbouwing mee wordt genomen. Die verbouwing hoeft dus nog niet klaar te zijn of zelfs gestart te zijn. De taxateur ontvangt graag een verbouwingsspecificatie waarin staat vermeld wat je van plan bent te gaan doen en wat de kosten daarvan zijn. Aan de hand van dit formulier zal de taxateur de woning inspecteren, de huidige waarde (voor verbouwing) opnemen maar ook de waarde-verhoging van de verbouwing meenemen. Die extra waarde zou je kunnen meefinancieren waardoor jouw droomkeuken, gietvloer of openslaande deuren wellicht wel een optie zijn! Vraag gewoon eens een financieel adviseur wat er mogelijk is. Weet je niet zo goed wat die waardevermeerdering zal gaan zijn, uiteraard kun je jouw situatie ook altijd met een taxateur voorbespreken. 

 

Maar ook verhuizen is natuurlijk nog steeds een leuke optie. Persoonlijk wil ik niet uitbouwen maar droom ik wel eens van een locatie met weiland voor de hobby van mijn dochters. Dan is verhuizen de enige optie. Maar ook daarin kun je twijfels hebben. Waar doe ik verstandig aan?  Het is beste is om dan om eens vrijblijvend een makelaar uit te nodigen. Deze kan je bijpraten over de markt, de waarde van je woning, en meekijken wat er qua aanbod is en gaat komen. Daarnaast zal hij of zij jou advies geven of het verstandig is eerst te verkopen of juist eerst een woning te kopen. 

 

Weet je het gewoon niet? Blijft verbouwen of verhuizen beide een optie?  Ik help je graag richting te geven! Ik kan je helpen bij de verkoop van je woning maar ook bij een mogelijke verbouwing en taxatie van je woning. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen komen we in ieder geval verder!

Waarom Open Huis

Door: Gieta Arendsen op 28 maart 2023

Waarom zou je als verkoper meedoen aan een Open Huis actie? 

Als je geinteresseerd bent, kun je toch immers gewoon een afspraak plannen bij de makelaar?

Tags:

Lees verder

Klopt mijn WOZ-waarde?

Door: Gieta Arendsen op 14 maart 2023

Check je WOZ-waarde!

Ik heb de afgelopen weken al veel nieuwe WOZ-waardes voorbij zien komen die ik zeker kloppend vind. De WOZ-waardes komen nu echt in de buurt van de huidige verkoopprijzen! Leuk voor jou om te weten en om rekening mee te houden. Maar, ik ben er nu ook al 2 tegen gekomen die ik niet kloppend en veel te hoog vind. Check dus ook jouw WOZ-waarde!

 

Tags:

Lees verder

Kaartje met liefde!

Door: Gieta Arendsen op 09 maart 2023

Heb je dat ook wel eens? Als DAT huis toch een keer te koop zou komen.. Of misschien heb je wel een specifieke straat of buurt waar je graag zou willen wonen.

 

Tags:

Lees verder