Verbouwen of verhuizen?

Verbouwen of verhuizen?

Auteur

Gieta Arendsen

Datum:

25 oktober 2022

Leestijd:

3 min

Tags:

Een groot dilemma voor velen.. Wat gaan we doen? Verbouwen of verhuizen? Hoe lang heb je deze vraag al voor je uitgeschoven? Ik herken het zelf ook wel een beetje. Ik zie veel woningen en daarom kriebelt het toch altijd een beetje. En ik vind eigenlijk dat je als makelaar om de 5 jaar moet verhuizen om het zelf weer even echt te ervaren. Daarom is er binnen nog niet weer opnieuw geschilderd en eigenlijk wil ik nog een ander wastafelmeubel. Toch schuif ik dit dan steeds weer voor me uit. 

Misschien heb jij hetzelfde dilemma. Ik denk dat het dan goed is om jezelf af te vragen; waarom zou je willen verhuizen? Is het echt de locatie die je anders wil of wil je misschien groter of juist kleiner? 

 

Wanneer het om de locatie gaat of misschien een grotere tuin, dan is de keuze snel gemaakt. Maar denkt je aan een grotere woonoppervlakte, een slaapkamer beneden of misschien wel energiebesparende maatregelen, dan is verbouwen uiteraard ook een goede optie. Wat zijn de kosten als je gaat verbouwen en is verhuizen dan toch niet een goedkoper/beter plan? 

 

Wanneer je jouw woning wilt vergroten of wilt isoleren, zal dit ook invloed hebben op de waarde van de woning. Je leest het goed, ook het isoleren van je woning heeft invloed op de waarde van je woning. In deze huidige tijd, met de hoge energiekosten, is het goed voor te stellen dat een woning met een hoger label een hogere waarde heeft. Het energielabel wordt ook steeds belangrijker bij de verkoop van een woning. 

 

Wil je de mogelijkheid voor verbouwen onderzoeken? Dan is de eerste stap; wat gaat de verbouwing kosten en wat is er financieel mogelijk. Vrij logisch natuurlijk. 

Maar wat je misschien nog niet weet is dat je misschien wel extra kunt lenen voor de verbouwing van je huis. Een mogelijkheid is om een taxatie te laten uitvoeren waarbij er een waarde na verbouwing mee wordt genomen. Die verbouwing hoeft dus nog niet klaar te zijn of zelfs gestart te zijn. De taxateur ontvangt graag een verbouwingsspecificatie waarin staat vermeld wat je van plan bent te gaan doen en wat de kosten daarvan zijn. Aan de hand van dit formulier zal de taxateur de woning inspecteren, de huidige waarde (voor verbouwing) opnemen maar ook de waarde-verhoging van de verbouwing meenemen. Die extra waarde zou je kunnen meefinancieren waardoor jouw droomkeuken, gietvloer of openslaande deuren wellicht wel een optie zijn! Vraag gewoon eens een financieel adviseur wat er mogelijk is. Weet je niet zo goed wat die waardevermeerdering zal gaan zijn, uiteraard kun je jouw situatie ook altijd met een taxateur voorbespreken. 

 

Maar ook verhuizen is natuurlijk nog steeds een leuke optie. Persoonlijk wil ik niet uitbouwen maar droom ik wel eens van een locatie met weiland voor de hobby van mijn dochters. Dan is verhuizen de enige optie. Maar ook daarin kun je twijfels hebben. Waar doe ik verstandig aan?  Het is beste is om dan om eens vrijblijvend een makelaar uit te nodigen. Deze kan je bijpraten over de markt, de waarde van je woning, en meekijken wat er qua aanbod is en gaat komen. Daarnaast zal hij of zij jou advies geven of het verstandig is eerst te verkopen of juist eerst een woning te kopen. 

 

Weet je het gewoon niet? Blijft verbouwen of verhuizen beide een optie?  Ik help je graag richting te geven! Ik kan je helpen bij de verkoop van je woning maar ook bij een mogelijke verbouwing en taxatie van je woning. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen komen we in ieder geval verder!

Ken je mij en mijn bedrijf al?

Door: Gieta Arendsen op 17 november 2022

 

Ik hoor vaak dat men denkt dat ik maar “zo” in die makelaardij ben gerold, maar niets is minder waar.. ;-) Vanaf mijn 18e  ben ik actief en werkzaam in de makelaardij. Tijdens een eerste stage op een makelaarskantoor, toen de studie Office Management volgend, ben ik verliefd geraakt op dit mooie vak.  

Tags: makelaar taxateur kennismaken persoonlijk

Lees verder

5 tips voor verkoop van jouw thuis!

Door: Gieta Arendsen op 17 oktober 2022

Wellicht dat de woningmarkt zich gaat draaien waarbij je ervoor kiest om eerst je huis te verkopen. Wanneer er meer aanbod op de woningmarkt komt, is dat in bepaalde gevallen een verstandige keuze. Ik adviseer je tijdig te beginnen met jouw thuis helemaal verkoopklaar te maken en daarbij heb ik vast 5 tips voor je!

Tags:

Lees verder