Klopt mijn WOZ-waarde?

Check je WOZ-waarde!
Ik heb de afgelopen weken al veel nieuwe WOZ-waardes gezien die ik zeker kloppend vind. De WOZ-waardes komen nu echt in de buurt van de huidige verkoopprijzen! Leuk voor jou om te weten en om rekening mee te houden. Maar, ik ben er nu ook al 2 tegen gekomen die ik niet kloppend en veel te hoog vind. Check dus ook jouw WOZ-waarde!
Hoe wordt de WOZ-waarde van uw woning vastgesteld?
De gemeente kent elk jaar een nieuwe waarde aan uw woning toe; de WOZ-waarde. Dit is de getaxeerde waarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar: de ‘peildatum’. De gemeente maakt hiervoor gebruik van kenmerken van uw woning zoals het type woning, bouwjaar, oppervlakte, ligging en de staat van onderhoud. Ook de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, zogenaamde referentiewoningen, worden in de berekening meegenomen.
Modelmatige waardebepaling
Omdat de gemeente de WOZ-waarde voor een groot aantal woningen tegelijkertijd berekent, worden alle gegevens met behulp van een computerprogramma en rekenmodellen geanalyseerd. Een nadeel van zo’n modelmatige waardebepaling is helaas wel dat er onnauwkeurigheden in kunnen sluipen.
Bezwaar maken
Ben je het niet eens met de hoogte van je WOZ-waarde, dan kun je binnen 6 weken na ontvangst van het aanslagbiljet bezwaar maken. Op de achterzijde van de aanslagbiljet gemeentelijke belastingen vraagt de gemeente eerst even contact op te nemen, dat zou ik dus als eerste doen. Fouten kunnen worden gemaakt en wellicht is het gemakkelijk aan te passen.
Maar geeft de gemeente aan dat er geen aanpassing wordt gemaakt, dan dien je een bewaarschrift in met redenen en hopelijk ook wat bewijs waarom je de WOZ-waarde te hoog vindt.
Sparren
Wil je graag even sparren en wat advies wat te doen? Een hoge WOZ-waarde is namelijk niet altijd nadelig. Neem dan contact op, dan kijk ik met je mee.
Ook een leuke tip; via www.wozwaardeloket.nl kun je WOZ-waardes bekijken, bijvoorbeeld ook die van je buren! ;-)